کالا های خطرناک

محدودیت های حمل کالاهای خطرناک در پست بین المللی هوایی: کالاهای خطرناک به اقلام و موادی گفته می شود که ایمنی هواپیما را به مخاطره می اندازند. مواد و کالاهای خطرناک بایستی بر اساس شرایط و ضوابط خاص بین المللی حمل و بسته بندی شوند. همچنین بسته بندی می بایست با کیفیت بالا صورت پذیرد. یکی از دغدغه‌ های موجود در پست بین المللی حمل کالاهای خطرناک می باشد.

کالای خطرناک به 9 دسته تقسیم می گردند که عبارتند از:

کلاس 1: مواد منفجره EXPLOSIVES
موادی که قادرند از طریق گرما، نور، صدا، گاز، یا دود توسط یک واکنش شیمیایی گرمازا و غیر انفجاری تاثیر سریع بر جای گذارند. مواد منفجره به مواد جامد و مایعی گفته می شود که قادر هستند از طریق واکنش های شیمیایی با تولید گاز، دما، سرعت یا فشار به محیط آسیب وارد کنند.پست بین المللی قوانین سخت گیرانه ای برای حمل و نقل این دسته از کالاها در نظر گرفته است.


کلاس 2: گازها (Gasses)
گازهایی که در محفظه های بسته بندی جهت حمل ونقل تحت فشار، در دمای 50- درجه سانتیگراد کاملا حالت گازی دارند. گازهایی که دمای بحرانی آنها کمتر یا مساوی ٥٠- درجه سانتیگراد است در این گروه قرار دارند.

 

کلاس3: مایعات قابل اشتعال FLAMMABLE LIQUID – RFL

 مایعات قابل اشتعال و احتراق به دو دسته تقسیم می شوند : 

  •  مایعات قابل اشتعال ( مانند بنزین ) : نقطه ی اشتعال کمتر از 100 درجه ی فارنهایت یا 380 درجه ی سانتی گراد 
  •  مایعات قابل احتراق ( مانند گازوئیل ) : نقطه ی اشتعال بالاتر از 100 درجه ی فارنهایت یا 380 درجه ی سانتی گراد 
فریت بار هوایی

فریت بار هوایی

 پیگیری آنلاین بارنامه‌های فریت بار هوایی به خارج از کشور

کلاس4: جامدات قابل اشتعال FLAMMABLE SOLID
جامدات قابل اشتعال، موادی كه به راحتی مشتعل شده و قابل احتراق هستند و براحتی باعث آتش سوزی می شوند.


کلاس5: اکسید کننده ها و پر اکسیدهای آلی OXIDISER &ORGANIC PEROXIDE
بسته‌بندی این نوع کالاها به علت سریع‌الاشتعال بودن عوامل اکسید کننده باید به نحوی باشد که محتویات درونی آن را علیه تمام منابع احتراق خارجی حفاظت نماید.


کلاس6: مواد سمی و عفونی INFECTIOUS AND TOXIC SUBSTANCES
برخی از گازها از نظر شیمیایی یا فیزیولوژیک خنثی (بی اثر) هستند. با وجود اینکه این گازها غیر سمی هستند اما مقدار زیاد آنها می تواند باعث خفگی شود. بسیاری از گازهای این کلاس در تراکم پایین تاثیر مخرب دارند و ممکن است در مجاورت آتش به گازهای بسیار سمی تبدیل شوند. این دسته از گازها قابل اشتعال، سوزاننده، مسموم کننده یا انفجاری می‌باشند. در پست بین المللی نظارت های جدی و قوانین سخت گیرانه ای برای حمل و نقل این دسته از کالاها وجود دارد. این قوانین سخت گیرانه شامل پست بین المللی هوایی،پست بین المللی دریایی و پست بین المللی زمینی می باشد.


کلاس7: رادیواکتیو RADIOACTIVE MATERIAL
مواد رادیواکتیویته به موادی گفته می‌شود که از خود اشعه‌های آلفا، بتا و گاما تولید می‌نمایند و به علت بسیار خطرناک بودن این مواد، پست بین المللی در تمامی ضوابط مربوط به حمل و نقل و انبارداری آنها از برچسب‌های مخصوص استفاده می نماید.

کلاس8: خورنده ها Corrosive Material-RCM
مواد خورنده در اثر نشت و تماس با سایر مواد باعث صدمه به فلزات، سایر کالاها و حتی وسایل حمل می شوند و در صورت تماس با بافتهای زنده، از طریق فعل و انفعالات شیمیایی، به آنها آسیب می رسانند.
تماس پوستی و یا بلعیدن یا استنشاق بخار این گونه مواد باعث ایجاد مسمومیت خواهد شد. برخی از این مواد قادرند از طریق پوست به داخل بدن نفوذ کنند.
همچنین مواد مربوط به این کلاس می توانند به فلزات و منسوجات صدمه بزنند. برخی از مواد این گروه نیز در مجاورت آب یا سایر مواد آلی مانند چوب، کاغذ، فیبر تولید گرما می کنند. لذا در پست بین المللی به این دسته از مواد توجه ویژه ای می شود.


کلاس9: سایر کالاهای خطرناک (متفرقه) RMD
شامل موادی است که در حمل و نقل پست بین المللی هوایی خطرناک می باشند و در کالای های ذکر شده قرار نداشتند. این کلاس شامل موارد زیر می باشد:

  • کالاهای خطرناک متفرقه مانند قایق های نجات بادی ، وسایل نقلیه موتوری ، صندلی های چرخدار الکتریکی.
  • دی اکسید کربن ، جامد یا یخ خشک که ممکن است در فضای بسته باعث خفگی افراد شود.
  • دانه های پلیمری :محصولات نیمه فراورده برای ساخت مواد پلی استری هستند که این مواد هنگام پست بین المللی در مقادیر زیاد ، تولید گازهای قابل اشتعال نموده و خطرناک می باشند

شرایط حمل کالای خطرناک

حمل کالای خطرناک در پست بین المللی مستلزم رعایت موارد ذیل می باشد:

کالای خطرناک پنهان

مثال های فراوانی از اقلامی که ممکن است حاوی یا نشان دهنده حضور کالاهای خطرناک باشند وجود دارد. مانند: قوطی های اسپری، لوازم یدکی و قطعات هواپیما، قطعات خودرو، وسایل گردشگری و سیاحتی، مواد شیمیایی، مایعات سرمازا ، تجهیزات معدن، باتری های خشک، تجهیزات غواصی، وسایل برقی، تجهیزات رسانه ای و فیلمبرداری، غذای منجمد، لوازم آتش بازی، پاک کننده های خانگی، وسایل آزمایشگاهی، مایع فندک، لوازم طبی، انواع دارو، انواع رنگ، وسایل عکاسی و …

روش بسته بندی کالای خطرناک

کالاهای خطرناک باید در بسته بندی هائی با کیفیت مناسب قرار داده شوند به گونه ای که امکان نشت از هیچ بسته ای وجود نداشته باشد . آنها باید قابلیت تحمل شرایط طبیعی حمل و نقل هوائی شامل لرزش ، تغییرات دما و رطوبت یا فشار را دارا باشند .

بسته بندی ترکیبی (COMBINATION PACKAGINGS)
این نوع بسته بندی از یک بسته بندی بیرونی (Outer Packaging) از جنس چوب ، فیبر، پلاستیک یا فلز و یک بسته بندی درونی (Inner Packaging ) از جنس فلز ، پلاستیک ، شیشه یا سفال که معمولا در مواد جذب کننده قرار داده می شوند ، تشکیل می شود .


بسته بندی انفرادی (SINGEL PACKAGINGS)
این نوع بسته بندی نیازی به بسته بندی بیرونی برای محافظت نداشته و از جنس فولاد ، آلومینیوم ، پلاستیک یا سایر مواد مجاز ساخته می شوند . بشکه مثالی برای این مورد است